voor de dag komen


voor de dag komen 1.0

tevoorschijn komen; zich vertonen
Afhankelijk van de context in de zin van: na afwezigheid weer komen opdagen, vanuit een schuilplaats of verborgenheid tevoorschijn komen, na verdwijning of vermissing boven water komen enz.

Algemene voorbeelden


Heksen en satanisten, geesten en demonen zijn in onze generatie weer voor de dag gekomen.

http://www.faq-online.nl/Verslagen/engelen/satan_onder1.htm

Vanaf oktober zoeken ze een schuilplaats op tussen klimop of hout. Daar zitten ze dan, in sneeuw en wind, om pas bij het eerste lentezonnetje weer te voorschijn te komen. De mannetjes verschijnen het eerst en verkennen het terrein. Als een paar weken later de vrouwtjes - aanmerkelijk bleker geel - voor de dag komen, beginnen ze aan de paring.

NRC,

Tevergeefs eiste tot dusver ook de Oost-Duitse stad Frankfort aan de Oder de veertiende-eeuwse glasramen op uit het koor van de Marienkirche, die drie jaar geleden onverwachts in de Ermitage voor de dag kwamen.

De Standaard,

Vaste verbindingen


voor de dag komen 2.0

zich zo gekleed vertonen als de voorafgaande bepaling aangeeft; er op genoemde wijze uitzien wat kleding betreft
Vaak in combinatie met in het nieuw, keurig of knap.

Algemene voorbeelden


Van de winkeliers, van de moeders, van de grootmoeders, die menen dat kinderen rond Pasen, rond de kommunie, rond de bruiloft van tante Mieke persé in het spiksplinternieuw voor de dag moeten komen.

De Standaard,

Is de bestemming sjiek en wil je meteen keurig voor de dag komen?

De Standaard,

De nieuwe koffer, de elegante laarzen en de mooie jurk waren uiteraard wel gedeclareerd. Op de receptie van de gemeente Toronto moest ze toch een beetje knap voor de dag komen. Dat was ook in het belang van de gemeente, had haar man gezegd.

Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

voor de dag komen 3.0

zich voordoen of presteren zoals de voorafgaande eigenschap aangeeft; de genoemde eigenschap openlijk laten blijken of tentoonspreiden
Vaak in combinatie met goed, nors, nukkig, sterk of uitstekend.

Algemene voorbeelden


Ik wou voor eigen publiek absoluut goed voor de dag komen.

De Standaard,

En deze heren kunnen ook behoorlijk nors en nukkig voor de dag komen.

NRC,

Echt, ik ben enorm tevreden met de prestatie van Club, maar ik voeg er meteen aan toe dat ook Anderlecht sterk voor de dag kwam.

De Standaard,

De uiterst kleine groep van 4 zwemmers/-sters kwam uitstekend voor de dag. Alle vier zwommen zich naar een podiumplaats.

Meppeler Courant,